Oud-Vreewijker Jan de Witte heeft in 2003 een boekje geschreven voor familie en vrienden waarin hij vertelt over zijn jeugdherinneringen aan de oorlogsjaren 1939-1945. Zijn ontroerende en soms schokkende belevenissen als opgroeiende jongen van 11 tot 17 jaar zijn geïllustreerd met familiefoto’s, brieven en andere historische documenten. Op veler verzoek is zijn publicatie nu voor een breed publiek beschikbaar.
Op dinsdagmiddag 14 mei 1940 zag Jan in de verte steeds meer donkere wolken verschijnen aan de hemel, boven de stad. In amper een kwartier tijd werd het centrum van Rotterdam platgebombardeerd. Enkele dagen later mocht hij met zijn vader mee naar de stad: “Wat wij toen zagen was iets verschrikkelijks”, beschrijft Jan. “Puin, puin en nog eens puin en brandende huizen.” Familieleden van het gezin De Witte waren hierdoor huis en haard kwijt. Maar gelukkig hadden ze het drama overleefd.
Jan schetst in zijn terugblik op de oorlog een levendig beeld van onder meer zijn opleiding tot elektricien aan de ambachtsschool, NSB’ers in de buurt, razzia’s, geruchten over de ondergrondse, schuilkelders, hoopvolle berichten over D-Day, gaarkeukens tijdens de hongerwinter, zijn kort verblijf in concentratiekamp Dachau, zijn tewerkstelling voor de BMW-fabrieken, de bevrijding door de Amerikanen en het weerzien met familie in Rotterdam…
Klik HIER om het volledige boekje van Jan de Witte te lezen.