Het ontwerp van de tuin bij de Museumwoning is gebaseerd op tekeningen die de eerste bewoners van het tuindorp als voorbeeld voor hun stukje grond kregen. Wanneer u op de afbeelding hiernaast klikt. kunt u deze in het groot bekijken. Veel van de planten die bij de ontwerpen staan vermeld zijn inmiddels ook weer in onze tuin terug te vinden.
Bomen en planten zijn bijzonder belangrijk in onze wijk. Het is niet voor niets een tuindorp. Helaas zijn na de renovatie in de jaren ’80 van de vorige eeuw veel groene tuinen en afscheidingen vervangen voor tegels en schuttingen. Ondanks dat blijft Vreewijk één van de lommerrijkste wijken van Rotterdam. Een aantal bomen, zoals de kastanjes op de Brink, staan op de monumentenlijst. Deze bomen zijn, net als de wijk, een eeuw oud.
Al die oude vegetatie zorgt natuurlijk voor veel dierenleven: vogels, insecten en kleine zoogdieren, zoals egels. Luister ’s ochtends vroeg eens naar het vogelconcert in de wijk. Of juist ’s avonds, als die laatste merel zingt. Bent u toch in de schemer buiten, let dan ook eens op de vleermuizen. Er zijn er genoeg. En misschien hoort u nog wel een bosuil.
Wilt u meer vogels leren herkennen aan hun geluid? Kijkt en luistert u dan eens op www.vogelgeluid.nl. Vogels zijn vaker makkelijker te horen dan te zien. Door ze op hun fluitje te kunnen onderscheiden, komt u er achter hoe ontzettend veel soorten er eigenlijk in onze wijk leven.
Op een warme, windstille avond, wanneer alle lindes in de wijk bloeien, dan geurt het hier heerlijk. De boomkruinen zoemen zacht van alle bijen en hommels die er. volgepakt met stuifmeel, druk hun nectar oogsten. Insecten zijn rijk vertegenwoordigd in Vreewijk. Ze worden ook goed verzorgd met alle bloeiende planten, struiken en bloesemende bomen. En tja, ook de overwoekerde onkruidtuintjes helpen daarin mee. Maar laat dat geen reden zijn om dan maar de boel, de boel te laten. Je kan echt op safari in je eigen tuin. Om de diertjes en onkruidjes te kunnen benoemen en uit elkaar te kunnen houden, is een website als www.soortenbank.nl ontzettend handig.
Om dit alles te kunnen behouden zijn plantenrijke tuinen zo belangrijk. Wilt u iets moois van uw tuin maken, maar weet u niet hoe? Ga dan eens langs bij de Leeszaal Vreewijk. Daar zijn genoeg boeken over tuinieren en tuinaanleg te vinden. Of neem eens een kijkje bij de Educatieve Tuin op de Enk. Beide kan ook. Heeft u al een mooie tuin en wilt u gewoon meer weten over tuinplanten? Dan kunt u altijd even rondsnuffelen op www.plantenencyclopedie.nl
Daarnaast is er ook nog de vierdelige Vreewijkse snoeicursus. Handige informatie om uw planten het best tot hun recht te laten komen. De video’s kunt u hieronder bekijken.
Sinds 1924 is er in ons tuindorp een tuinenkeuringscommissie (TKC) actief. De keuring is een stimulans voor bewoners om hun tuin zo netjes mogelijk bij te houden. Ook ziet de keuringscommissie waar het fout gaat. Die gevallen worden doorgegeven aan de woningbouwcorporatie. Maar, diegenen die hun best doen kunnen in de prijzen vallen.
Zo kreeg de Museumwoning in 2014, het 90e jubileumjaar van de TKC, een eerste prijs toegewezen. Uit de top tuinen wordt vervolgens nog eens de mooiste van het tuindorp gekozen. Bij het keuren wordt gelet op de indeling, de bestrating, de beplanting en het onderhoud. Hieronder kunt u een videofragment uit de serie ‘Nederland van Boven’ bekijken, om te zien hoe het er in de praktijk bij zo’n tuinenkeuring aan toe gaat.
Een mier loopt over de rand van een Vingerhoedskruid bloem. Hij en zijn soortgenoten verzamelen nectar in de bloemkelken.